Bitcoins kopen?

Een vraag die wij geregeld van onze relaties krijgen is deze: ‘wat is nu een bitcoin en ‘moet’ ik deze kopen?’ Veelal komt deze vraag doordat kennissen een bitcoin hebben gekocht en hier met onze relaties over praten. De bitcoin is in principe een digitale munt, opgeslagen in de cloud en deze munt kan worden verhandeld. Indien u nu het verhaal al kwijt bent, is het misschien beter om ver van de bitcoin vandaan te blijven….

Maar, denkt u wellicht, de bitcoin is op de dag van vandaag bijna € 5.000 waard, terwijl dit op 1 januari 2017 nog maar € 1.000 was! Dat is een super rendement! Het zou dus zeker een goede investering geweest zijn als u de bitcoin op het juiste moment had aangekocht, op het juiste moment had verkocht, u geen kans had uw geld te verliezen en in de toekomt zou kunnen kijken. Denkt u hier nu eens goed over na.

Net als bij iedere belegging zijn er altijd mensen die geluk hebben met hun timing, en dat is wat de markt voor bitcoins nu eigenlijk ook is, puur geluk. Er is geen enkele manier of bewijs aan te tonen die helpt om deze ontwikkeling te kunnen voorspellen, en hoewel er altijd mensen zijn die hun investering voor miljoenen hebben verkocht, zijn er ook altijd verhalen van mensen die een fortuin hadden tot dat de markt in elkaar zakte en ze niks meer over hadden.

Welk financieel pad u ook kiest, zorg er altijd voor dat het wordt ondersteund door gedegen onderzoek; een robuuste beleggingsfilosofie en een goed doordacht plan vormen de basis van uw financiële toekomst. En u moet weten wanneer genoeg ook daadwerkelijk genoeg is. Hoeveel heeft u nu eigenlijk nodig? Bovendien moet een investering passen bij wat u belangrijk vind in het leven en de manier waarop u uw leven leeft, het moet zeker geen sprint naar de finish zijn!

Wees dus voorzichtig met de keuzes die u maakt, het is niet altijd nodig om de kudde te volgen en te doen wat iedereen doet. Wilt u toch bitcoins kopen? Prima! Maar doe het als hobby, met geld wat u eigenlijk niet nodig heeft voor andere doeleinden en vergewis u er van dat u uw totale inleg kunt verliezen! Of misschien toch liever in goud beleggen, of opties, of hedge-funds, ook allemaal voorgespiegeld met superrendementen…? Twijfelt u?

Wij werken op basis van “evidence-based beleggen”, zonder marktvoorspellingen, zonder markt- timing, met maximale spreiding van uw portefeuille en een degelijke en wetenschappelijk gefundeerde beleggingsstrategie. Dat is beleggen in plaats van speculeren.

Jan Verheij FFP CFP®