“Control what you can control.”

Wij maken allemaal gebruik van voorspellingen, het weerbericht, de nieuwe presidentsverkiezingen of de overweging of je een lange rentevaste periode moet kiezen voor je hypotheek, dat zijn zo maar een paar voorbeelden. Veel van onze beslissingen laten we afhangen door onze eigen opvattingen over de toekomst. Het maken van voorspellingen is blijkbaar een menselijke eigenschap, maar waarom is er zo weinig statistisch bewijs dat deze goed zijn?

De financiële wereld is geen uitzondering. Dagelijks worden we overspoeld door voorspellingen, markets-insights, forecasting reports. Nieuwszenders bombarderen ons dagelijks met financiële cijfers en grafieken, zelfs het journaal noemt iedere avond de stand van de AEX index. Waarom eigenlijk?

Als het om beleggen gaat wordt het volgen van voorspellingen een probleem. Per definitie is iedere voorspelling onzeker. Dus hoe weet je dan waarin je moet beleggen, welk fonds het dit jaar beter zal doen dan al die andere, welke private banker of beleggingsspecialist het dit jaar bij het goede eind heeft? Er is een overvloed aan bewijs dat het overgrote deel van deze “specialisten” ook slecht is in het voorspellen van de markt! De economie is een uitermate complex systeem van kapitaal, productiemiddelen, mensen, milieu en omgevingsfactoren, vraag en aanbod, politieke keuzes en vooral emoties.

Ondanks dat de toekomst onvoorspelbaar is, zijn er zeker zaken die constant blijven en die wel degelijk te controleren zijn. Terwijl niemand een idee heeft wanneer er een nieuwe recessie komt, weet u wel dat u kunt genieten van tijd doorbrengen met vrienden en familie. Nieuwe dingen uitproberen en het plannen van uw volgende vakantie bijvoorbeeld. Een belangrijke overweging bij ons van Blueprint is dan ook ‘’waarom zou iemand ’s nachts wakker liggen van het proberen te voorspellen van het rendement’’, terwijl je die tijd beter kan gebruiken voor dingen die je leuk vindt en die je heel veel voldoening geven? Wij weten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat de markt over het algemeen niet te verslaan is, dus probeer dat dan ook niet. De beste manier om naar je vermogen te kijken is een lange termijn visie te ontwikkelen samen met je financieel planner, die er ook voor zorgt dat je geen domme en emotionele beslissingen neemt. Dat is hoe je met je financiën moet omgaan. Wij kijken altijd met een open-mind met onze relaties mee, we gebruiken geen voorgekookte standaardoplossingen of package-deals. Wij zien iedere relatie als uniek, met een eigen behoefte aan advies en begeleiding voor zijn of haar specifieke doelstellingen. Voor ons is het outperformen van de markt geen doel. Ons doel is er voor te zorgen dat u uw doelstellingen behaalt om te leven zoals u dat wenst. Dat is het startpunt om te bouwen aan een vermogensplan en u te helpen om zelf de supervoorspeller te worden van uw eigen toekomst.

Als u op welke manier dan ook meer wilt weten of wij u kunnen helpen bij het voorspellen van een heldere financiële toekomst, neemt u dan contact met ons op.

 

Jan Verheij FFP CFP®