Evidence-based-investing, hoe werkt dat eigenlijk?

Sinds de start van Blueprint in 2012 hebben wij ons beleggingsbeleid gebaseerd op meer dan 50 jaar wetenschappelijk onderzoek. Onze strategische partner Dimensional Fund Advisers heeft inmiddels een aantal Nobelprijs winnaars binnen hun gelederen waarbij de focus nog altijd ligt op het onderzoek waar rendement uit de markt vandaan komt.

Wij willen dus geen vage voorspellingen of persoonlijke meningen van vermogensbeheerders horen. Feitelijk gezien hebben zij het slechts zelden bij het rechte eind. En vaker met geluk dan gebaseerd op een strucuturele, meerder jaren achtereenvolgende betere performance dan hun “bench-mark”, zeg maar het marktgemiddelde.

Wat is dan belangrijk?

Het minimaliseren van beleggingskosten draagt bij aan het rendement op lange termijn.               

Onze portfolio’s worden niet ieder kwartaal gewisseld, met aan- en verkoopkosten tot gevolg, de geselecteerde fondsen zijn zo efficiënt mogelijk op basis van hun interne kosten geselecteerd en we zijn voortdurend op zoek naar het beste platform of aanscherping van tarieven om de portefeuilles te administreren.

Markten zijn efficiënt

Wij zijn er van overtuigd, gebaseerd op eerder genoemd onderzoek, dat markten voortdurend beïnvloed zijn door kennis en verwachtingen van alle investeerders, en dat dit dus ook weerspiegelt wordt in de prijs. Dat betekent dat wij het erg onlogisch zouden vinden dat je als enkele belegger of vermogensbeheerder het beter zou weten dan de gehele markt en dus hier een voordeel uit kan halen.

Risico en Rendement zijn nauw aan elkaar verwant

De reden dat een belegger rendement maakt zorgt er direct ook voor dat hij de kans op een negatief resultaat moet incalculeren! Risicovrij rendement is praktisch niet aanwezig in de huidige markt. Meer nog dan de  mogelijke opbrengst kijken wij dan ook vooral hoeveel verlies iemand bereid is te accepteren en op basis van welke horizon er belegd wordt.

Maximale spreiding is een voorwaarde

Als de portefeuilles niet zijn ingericht op een brede, wereldwijde marktspreiding, met en combinatie van aandelen en obligaties, vinden wij dat je als belegger extra risico toevoegt en nauwelijks meer rendement. Zoveel mogelijk spreiden, over de gehele wereldeconomie, houdt specifieke risico’s klein en zorgt voor een marktconform rendement.

Markt timing en stock picking is een verliezende strategie

Het najagen van de koopjes van de week, het beleggen in fashionable aandelen of markten, nieuwe hype’s of denken dat je weet wanneer de markt op zijn hoogtepunt is, blijken iedere keer weer tot een “losing strategy” te  leiden. Er is geen enkel empirisch bewijs dat dit structureel tot beter rendement leidt. Wel tot hoge kosten en verdienmodellen van banken, vermogenbeheerders en brokers. Daar beginnen we dus niet aan.

Meer weten over evidence-based-belegen? Maak een vrijblijvende afspraak !