UP or DOWN?

Als de rente stijgt gaan aandelen dan omlaag?

Het wemelt op dit moment weer van de meningen en artikelen over de historisch lage rente en het effect op obligaties en aandelen. Moeten (startende) beleggers zich daar nu iets van aantrekken? Laten wij eens kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek hierover te vertellen heeft, wij hangen ten slotte niet voor niets “evidence based investing” aan:
“Uit onderzoek blijkt dat rentewijzigingen en obligatieprijzen, net als aandelenprijzen, in hoge mate onvoorspelbaar zijn.” aldus Nobelprijswinnaar prof. Fama, en hij vervolgt met “Daarom is het onwaarschijnlijk dat een beleggingsstrategie die van dergelijke wijzigingen probeert te profiteren vruchten zal afwerpen.” Ook in recentelijk onderzoek van de universiteit van Chicago is de correlatie onderzocht tussen het maandelijks rendement van aandelen in de V.S. en wijzigingen in de rentestand. Ook hieruit volgt dat er géén duidelijk verband aantoonbaar is tussen aandelenrendement en rentewijzigingen. Wat kun je hier nu als (startende) belegger mee? Om even terug te keren naar de oorspronkelijk vraag: als de rente stijgt, gaan aandelen dan omlaag? Het antwoord is ja, maar in slechts 40% van alle gevallen! Dus kun je de conclusie trekken dat beleggers niet in staat zijn gebleken om adequate voorspellingen te doen. Zelfs als we alle relevante informatie zouden weten over toekomstige rentewijzigingen, zou die informatie ons weinig vertellen over het toekomstig rendement op aandelen.

Een goede beleggingsstrategie betekent dat je een breed gespreide portefeuille opbouwt met beleggingen die je moet handhaven en niet aan de verleiding toegeeft om wijzigingen aan te brengen op basis van korte termijn voorspellingen. Op die manier heb je de meeste kans op het behalen van een rendement wat de markt je kan bieden, niet meer maar zeker niet minder. En dat is gemiddeld altijd nog een stuk hoger dan de historische rentestand. Als je de komende jaren wilt profiteren van wat een goede beleggingsportefeuille kan bieden, moet je in ieder geval zorgen dat je met beleggen begint. Je moet wel in de markt meedoen om te profiteren. Dat klinkt heel basaal, maar er blijkt in Nederland toch een heel groot deel van de bevolking te zijn die hun geld liever zonder rendement parkeert bij de bank op een spaarrekening, vaak ingegeven door angst en onzekerheid. Als je belegt op basis van een doordacht financieel plan weet je welke risico’s bij je passen en welke niet. Dat is een goed begin.

In wie stel je het meeste vertrouwen als het om jouw geld gaat? De beleggingsafdeling van je bank of Nobelprijs winnende wetenschappers? Een onafhankelijk financieel planner is bij uitstek geschikt om je hierbij te helpen en je op het juiste pad te houden. Als je meer wilt weten over deze onderwerpen of over financiële planning als startpunt voor beleggen, neem dan gerust eens contact op.

Jan Verheij FFP CFP®